Pár gondolat a filmművészetről

swarowski nyakláncNagyon szeretek filmet nézni. Ez már gyerekkorom óta így van és bár a körülmények, illetve a keresett tartalom azóta sokat változott, de az elszántság és a szeretet csöppet sem! Persze ezzel aligha vagyok egyedül. Szerintem minden gyerek számára az egyik legizgalmasabb és megfoghatatlanabb élmény a tévé és az ott vetített műsorok, filmek. Egy új világ, ami sem előtte és jó eséllyel utána sem fogunk tudni személyesen megismerni, meglátogatni, megélni. Egy szóval az ismeretlenbe való aprócska betekintési lehetőség, ezt tartom a film- és rajzfilmnézés egyik legvonzóbb aspektusának.

Számomra tehát mindig is különleges élmény volt elmerülni ezekben a művekben. Míg kezdetben a Walt Disney rajzfilmek adták meg az alaphangot, úgy mára egészen (érthető módon… J ) átalakult az ízlésem és szinte minden stílust, korszakot és műfajt igyekszek legalább egy kicsit megismerni, „megízlelni”, hátha ott találom meg önmagamat. Sok olyan jelenségről beszélek ez alatt, ami tényleg kissé szokatlan és fura lehet mai fejjel. Először is teljesen oda vagyok a Hollywood aranykorának hívott korszakért (a korai 20. század). Itt aztán igyekszem tényleg minden filmnek adni egy esélyt, mert hihetetlen hangulata van az egésznek. Az öltönyös férfiak, a Swarovski nyakláncot hordó elegáns nők. Egy szóval az egész olyan előkelő, igényes, de mégis van benne valami megfoghatatlan borongósság is sokszor, ez talán egyfajta korszellemnek tudható be.

Persze rengeteg más stílusból és korszakból i merítek alkalom adtán. Nagyon szeretem a 80-as évek horror vagy akár lazább sci-fi filmjeit, ahol tényleg a szimpla szórakoztatás vagy épp megborzongatás a lényeg. Szóval igencsak szerteágazó az érdeklődési köröm, a mai filmeket már nem is említem, mert sosem érnénk a végére.

Van viszont egy szempont, amit sajnos egyre többen hagynak figyelmen kívül (és be kell valljam, köztük vagyok én is sok esetben), ez pedig a filmművészetbe általunk invesztált pénz mennyisége. Mármint az, hogy adott esetben elmegyünk moziba, megvesszük a filmet DVD-n vagy bármi egyéb módja annak, hogy támogassuk és adott esetben fenntartsuk az iparág fejlődését, továbbterjedését.

Mindenesetre ha tehetem igyekszem ezzel is foglalkozni és arra buzdítok mindenkit, hogy ha megoldható ő is tegyen így! Mindannyiunknak jobb lesz így! Ha esetleg érdekel egy hihetetlen és szerencsével átszőtt sztori, akkor kérlek olvasd el az alábbi bejegyzést is.