Még mindig ez a téma?

Hónapokkal ezelőtt, még a síszezon kezdete előtt minden beszélgetésben legalább egyszer fölmerült az ausztriai munka. De szó szerint mindegyikben!

A legkülönbözőbb változatokban hangzottak el terem-szerte a „ki megy, ki nem megy”, a „ki szerint jó ötlet, ki szerint marhaság” és az ehhez hasonló eszmefuttatások és viták. Most, hogy vég a síszezonnak, és hazajöttek azok, akik a szezont végigdolgozták odakint, úgy látszik, hogy megint felütötte a fejét az Ausztria láz. Kezdődik előröl az egész. „Ki ment, ki nem ment ki”, „kinek ez a tapasztalata, kinek pedig az”, „ki az, aki még mindig jó ötletnek tartja, ki az, aki egy életre megutálta a munkavállalásnak ezt a fajtáját”.

Akit pedig nem érint, vagy csak egyszerűen nem érdekel ez a téma, az előbb utóbb minden beszélgetést ott hagy, mert nem tud hozzászólni. Na, ők azok, akik végül a pultnál kötnek ki. Vajon miről beszélgetnek? Hát persze, hogy arról, hogy „milyen marhaság ez az ausztriai munka” és „miért beszél róla mindenki”! A csapos meg kínjában már a tökéletesen fagyott jeget megy hátra kicserélni még tökéletesen fagyottabbra, hogy nehogy őt is belerángassák és véleményt kelljen róla nyilvánítania. A helyében én már attól sikítva szaladnék, ha egy mondatban hallanám az „ausztriai” és a „munka” kifejezéseket. Nekem pedig komolyan kell arra vigyáznom, hogy nehogy túl közel sodródjak egy olyan társasághoz, ahol éppen ez a téma, mert garantáltan beszippantanak.

ausztriai munka