Játékbabák és kamerák találkozása

Ha részt vettél már bármilyen játékfilm, klip, vagy rövidfilm, netán reklámfilm forgatásán, akkor tudhatod, hogy a kulisszák mögött milyen furcsa világ rejtőzik, csupa olyan megoldással, ami a filmvásznon jól mutat, de a valóságban nagyon mást takar. Legjobb példa az, hogy sokszor a hatalmas díszletek, ha nem számítógéppel csinálják, akkor általában fából és hungarocellből készülnek, nagyon igényesen lefestve, így külsőre úgy tűnik, mintha masszív várfalat látnánk.vagy pl. a betörni szándékozott ablakok, sörösüvegek cukorüvegből készülnek, könyvben törnek, olyan látványosan, mint az igazi, de cserébe nem életveszélyes a velük való játszadozás.

Na most képzeljétek el, hogy olyan filmet forgattok, ahol csecsemőre van szükség. Nagyobb produkcióknál is nagyon nehéz kisgyerekkel, nem hogy csecsemővel forgatni, akkor hogyan oldja meg ezt egy alacsonyabb költségvetéssel rendelkező stáb? Először is az a kérdés, hogy milyen jelenetről van szó.

Ha pl. egy csöppségről van szó, és  csak valaki fogja egy jelenetben, és közeli kép készül róla, akkor elég lehet a rokonságot megkérdezni, ahol született pici, hogy bevállalnának-e egy ilyen mozzanatot. Ám esetünkben elég bonyolult a helyzet, mert több csecsemőre lenne szükség és fürdetést kell a jelenetben eljátszani. Ami eléggé macerás dolog, így ki lehetett zárni, hogy a fürdetés közben igazi csecsemő legyen, nem lehet folyton fürdeni egy kicsit addig, amíg nem lesz jó a felvétel.

Szóval fürdethető babára van szükség! Szerencsére a fürdethető babák nagy része eléggé élethűen vannak kitalálva, a baba bőrszíne, és méretei pont megfelelnek, és ha nem túl közelről van felvéve a jelenet, akkor a néző észre se fogja venni, hogy nem igazi babáról van szó, hanem csak egy játékról.

Kerestünk is egy oldalt, ahol fürdethető babát lehet venni. A jelenetben 3 baba van, szóval vettünk összesen ötöt, többféle méret van és bőrszín, ezért változatosan lehet a jelenetben is piciket rakni, nem az fog látszódni, hogy ugyanúgy néznek ki a babák. És marad tartalék is. Arról nem is beszélve, hogy aztán ajándéknak tökéletesek lesznek a stáb lánygyermekeinek.

Még egy dolgot kell figyelembe venni. A kisbabák mozgása folyamatos és szabálytalan, ám egy játékbaba nem mozog magától, így külön kolléga figyelt arra, hogy úgy legyen mozgatja a baba, hogy valamennyire élethűre sikerüljön az összkép.

Még egy dolog van, ami a filmezés fekete mágiájának számít. Ez pedig a vágás. Megegyező fény beállításokkal, ugyanazzal a fürdetőkáddal fel lehet venni igazi csecsemő fürdetése közben közeli képet, és a távoli pedig az egész helyiséget mutatja, ahogy a picik látszanak.

És voilá! Máris megvalósulhat az, amit terveztünk úgy, hogy elfogadható legyen az eredmény. A fürdethető babák pedig a forgatási nap végeztével eljuthatnak rendeltetési céljukhoz, a kislányainkhoz, hogy ők nap mint nap öltöztessék és fürdéssék őket.