Fűtés-kérdés happy enddel

Amikor a családi házunkat terveztük, igaz, akkor még csak fejben, teljesen elakadtunk a fűtés témánál, ami – valljuk be – az egyik legfontosabb kérdés. A párom mindenképpen ragaszkodott a gázhoz, mert ő is konvektoros lakásban nőtt fel, ez volt az egyetlen fűtési módszer, amivel huzamosabb ideig dolga volt.

Én viszont egy vidéki kis házban töltöttem a gyerekkoromat, ahol fával fűtöttünk, kazánban és az ablakok alatt minden helyiségben radiátorok voltak felszerelve.  Apám szinte piromániás, mindig is imádta, és én is szerettem nézni a lángokat. Ez persze igen macerás és drágább megoldás is, viszont a kis radiátorok mégis kevesebb helyet foglalnak, mint a konvektorok, melyek fölé még hosszú függönyt sem lehet akasztani. Azt mondtam, hogy bármi lehet, csak gázkonvektor ne, a fenti okok mellett még azért se, mert – szerintem nem alaptalanul – félek a gázszivárgástól, még a gáztűzhely szaga is mindig zavar. Ráadásul, ha azt akarjuk, hogy tényleg biztonságosan működjön a rendszer, legalább évente ellenőriztetni kell, ami költséges is.

Aztán egy este filmet néztünk, és még akkor is ez járt az eszemben. A pompás hollywoodi produkciókban persze se konvektorok, se radiátorok nem látszanak, legfeljebb egy mutatós kandalló, az is inkább csak díszletnek a pikáns jelenetekhez… ráadásul a szerelmespár a szőnyegen hempereg, igencsak alulöltözötten, mégse fáznak. Ekkor jutott eszembe a padlófűtés, amire eddig egyikünk se gondolt, nem is tudtam, miért. A párom erre „felvilágosított”, hogy hát azért nem, mert az borzasztó drága. A telepítése is, és utána a fenntartása. Azt persze nem tudta megmondani, honnan szerzi az értesüléseit. Sejtettem, hogy valószínűleg nincs igaza, ennek utána kell nézni. A technika folyamatosan fejlődik, újabb és újabb módszerek vannak, amik egyre költséghatékonyabbak is.

Úgyhogy persze rögtön rákerestem, és találtam egy elektromos fűtés kalkulátort. Persze ez nem olyan egyszerű kalkulátor, amibe csak beleírod a paramétereket, és kidobja az eredményt, ilyen nem létezik, ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, mert elég sok dologtól függ, hogy mennyibe fog kerülni. De ha már van egy tervrajzod, csak elküldöd és kapsz egy árajánlatot. Az oldalon több hasznos dolgot olvastam, többek között a napelemekről, melyekkel gyakorlatilag magunknak termelhetjük, ingyen az áramot. Ez azért is tetszett meg, mert környezetbarát, és persze nem kell fizetni a fűtésszámlát, ami korábban, a hideg hónapokban a rezsi nagy részét jelentette.

Amikor elkészült a házunk tervrajza, el is küldtem nekik, és kaptunk egy teljesen elfogadható árajánlatot, amely alapján már könnyedén tudtunk tervezni. És most itt áll a kis otthonunk, napelemekkel felszerelve, 0 forintos fűtési számlával, és egyszerűen imádom! A padló kellemesen meleg, így mezítláb is járhatok, amit mindig is szerettem, és nincsen szem előtt semmilyen fűtőtest. Azt hiszem, ez az egyik legjobb dolog a házunkban.